Blog

El paper i responsabilitat de l'oposició.

Probablement, en més d'una ocasió, la ciutadania s'haurà preguntat quin és el paper dels partits de l'oposició als ajuntaments.
En tots els assumptes que es tracten, l'oposició ha d'analitzar, estudiar, prendre postura, però no solament això, també tenen la responsabilitat de fer propostes, en forma de mocions, de portar a Ple les demandes dels veïns i veïnes, i el que és també important: controlar i fiscalitzar a l'equip de govern.

Cert és que existeixen partits que ho prenen com un període entre eleccions, a l'espera que aparegui un unicorn, en manera d'error fatal, per intentar rendibilitzar-ho en forma d’un grapat de vots. Des del nostre punt de vista, en massa ocasions, els Plens Municipals que, són oberts i també poden seguir-se a través dels mitjans locals, es converteixen en una teatralització, acumulació de tòpics, frases fetes i discursos grandiloqüents buits de contingut. Per contra, els espais que no són oberts com la junta de portaveus i la comissió informativa, que té per objecte l'estudi, informe o consulta dels assumptes que han de ser sotmesos a la decisió del Ple, en moltes ocasions regna el silenci.

El repte d'adaptar-nos a l'envelliment demogràfic implica un procés de transformació social. En el passat Ple, el nostre Grup va presentar una moció perquè Vilassar de Mar s'integrés dins de la Xarxa Mundial de Ciutats Amigables amb les Persones Grans. L'OMS dirigeix aquest projecte a tots els ajuntaments que volen fomentar l'envelliment actiu, que busquen millorar les condicions de vida de les persones grans en les seves localitats, incorporant aquesta perspectiva a la planificació municipal de manera transversal. El projecte persegueix generar processos de participació comunitària. Aborda de manera integral els aspectes que afecten el dia a dia dels nostres pobles i ciutats i ho fa promovent la participació dels mateixos interessats i interessades. Ofereix una metodologia innovadora de recerca i acció que inclou la participació activa de les persones grans, tenint en compte les seves necessitats, percepcions i opinions al llarg de tot el procés. No es tracta de “fer para” sinó de “fer amb”.

Com a representants públics, les regidores i regidors del govern i de l'oposició tenen la responsabilitat de cada vot que emeten i aquest senzill acte comporta unes determinades conseqüències.La nostra proposta va ser rebutjada i per això Vilassar de Mar no està present en el mapa dels pobles i ciutats integrants de la Xarxa Mundial de Ciutats Amigables amb les Persones Grans.

En qualsevol cas, seguirem defensant la idea de la participació activa dels nostres majors com un bé per a la societat.